Brži - jači - mršaviji - zdraviji

Skidanje kila uz provjeren i siguran proizvod

diet drops

Keto Black - Vaša keto dijeta

Ubrzava proces sagorijevanja masti

  • Ubrzava gubitak kilograma bez smanjenja mišićne mase
  • Potiče pojačano sagorijevanje masti
  • Nadoknađuje zalihe glikogena, pomažući izgradnji mišića
  • Smanjuje glad, smanjuje želju za bezvrijednom hranom i slatkišima

 

 

 

Dijeta bez purina

Dijeta bez purina

Dijeta bez purina – uvod

Purin je dušićni spoj koji se nalazi u prirodi u različitim tvarima. Također se nalazi u nukleinskim bazama (u dvije) u našem DNK. Ipak, kada pričamo o prehrani, dijeta bez purina daje se pacijentima koji imaju probleme s gihtom – bolesti koja se javlja radi povećane kolićine mokraćnih kiselina u našem krvotoku. Manifestira se jakim naglim bolovima u zglobovima. Premda se danas lako tretira, giht se također može brže pobjediti uz adekvatnu prehranu. Uz male adaptacije u vlastitoj prehrani, giht ćete brzo pobjediti, a dijeta bez purina nije zapravo drastična i može ju sprovesti svaki pojedinac.

DIjeta bez purina – Koje namirnice sadrže purin?

Dijeta bez purina podrazumijeva izbacivanje svih namirnica koje sadrže purin. Purin se nalazi u kvascu pa trebate voditi računa o tome kakav kruh kupujete. Raženi ili pšenini kruh također sadrži purin. Ukoliko želite kompletno izbaciti purin, kupujte kruh poput krumpirovog ili beskvasnog.

Purin se nalazi u životinjskim masnoćama i mesu. Posebna koncentracija purina nalazi se u iznutricama poput jetre, bubrega i mozga. Dijeta bez purina podrazumijeva kompletno izbacivanje iznutrica. Kad je u pitanju riba, posebno pripazite da ne konzumirate srdele, sardine u ulju, slanu i sušenu ribu (primjer su haringa i bakalar). Mesne juhe i mesne ekstrati također su bogati purinima pa treba izbjegavati i njih. Od ostalih stvari pazite na maslac, slatko vrhnje i šećer. Začine također smanjine, naročito sol. Od alkoholnih pića ponajprije izbjegavajte pivo i crveno vino, ali u bilokakvoj dijeti alkoholu nije mjesto pa ga svakako kompletno izbjegavajte. Dijeta bez purina uključuje i povrće koje treba izbjegavati. Takvo povrće uključuje grah, grašak, leću, no i špinat, šparoge, cvjetaču mahune i kelj. Od voća pripazite s breskavama, grožđem i marelicama.

Dijeta bez purina – kako pripremati hranu, životinjsko porijeklo ili biljno?

Purin dolazi iz životinjskih izvora kao i onih biljnih. Dijeta bez purina, odnosno dijeta sa smanjenom dozom purina (nisu sve dijete bez purina stroge) podrazumijeva ne unošenje purina u organizam. Ipak, ukoliko uzimate purin u nekom obliku, važno je znati da je purin iz biljnog porijekla manje štetan od onog koji dolazi preko namirnica životinjskog porijekla.

Osim što nalaže izbjegavanje nekih namirnica, dijeta bez purina također uključuje i specifičnu pripremu jela. Najvažnije je znati kako pripremati jela poput variva. Kuhanje povrća za ovakva jela treba minimalizirati odnosno kuhanje skratiti. Također, izbjegavajte kod pripreme hrane zapršku kako biste dobili najbolje rezultate. Dijeta bez purina jedna je od blažih dijeta i pacijenti koji boluju od gihta uglavnom se uspješno drže ove dijete.

Dijeta bez purina – savjeti i jelovnik

Ako imate giht, bolnu vrstu artritisa, možda pokušavate ograničiti purine u prehrani. Evo što trebate znati da biste započeli dijetu – dijeta bez purina.

U većine ljudi tijelo proizvodi upravljivu količinu mokraćne kiseline, a bubrezi eliminiraju višak mokraćom. Međutim, kod osobe s gihtom tijelo nema dobru kontrolu nad količinom mokraćne kiseline u krvi. Cilj s dijeta bez purina je sniziti razinu mokraćne kiseline natrag na normalu, tako da neće stvarati probleme. Ovisno o vašim specifičnim potrebama, kombinacija lijekova za upravljanje gihtom i promjenama načina života, uključujući prehranu s dijeta bez purina, može vam pomoći da postignete taj cilj.

Za mnoge ljude s gihtom samo promjene prehrane (poput dijeta bez purina) vjerojatno neće biti jedno rješenje. Mokraćna kiselina iz hrane čini samo oko 15 posto mokraćne kiseline u vašem tijelu, što lijekove čini ključnim dijelom liječenja za giht.

Promjene u prehrani s dijeta bez purina, također mogu biti dragocjen dio vašeg plana liječenja gihta. Purini se nalaze u visokim razinama u hrani poput školjki, mesa organa, bezalkoholnih pića zaslađenih kukuruznim sirupom s visokim udjelom fruktoze i alkoholnih pića. Istraživanja također pokazuju da jedenje mliječnih proizvoda s manje masnoća poput jogurta, sira i mlijeka može smanjiti mokraćnu kiselinu u krvi i smanjiti upalu uzrokovanu kristalima mokraćne kiseline. Hrana s niskim sadržajem purina koja može pomoći u smanjenju mokraćne kiseline u tijelu uključuje voće, povrće, cjelovite žitarice, mahunarke, orašaste plodove i mliječne proizvode s niskim udjelom masti.

Ako imate giht i niste sigurni što biste jeli, evo primjera trodnevnog plana dijeta bez purina koji će vam pomoći da započnete s dijeta bez purina.

1. dan

Doručak: Zobena kaša + narezana breskva + bademov maslac

Ručak: grčki jogurt + nasjeckana salata od rajčice i krastavaca + pita kruh od cjelovite pšenice

Večera: Omlet od špinata i feta sira + tost od cjelovitih žitarica + pasirani avokado

2. dan

Doručak: Svježi sir + dinja + žitne pahuljice od mekinja

Ručak: Sendvič sa salatom od jaja na kruhu od cjelovitog pšenice + zelena salata + rajčica

Večera: Tjestenina od cjelovite pšenice + grah cannellini + brokula + češnjak + posip parmezanom

3. dan

Doručak: Žitarice od cjelovitih žitarica + mlijeko s niskim udjelom masti + jagode narezane na ploške

Ručak: Juha od crnog graha ukrašena sjeckanom rajčicom i mladim lukom + tortilja čipsom

Večera: Veggie burger + cjelovite pšenice + prženi batat

Keto Black - Vaša keto dijeta

Ubrzava proces sagorijevanja masti

  • Ubrzava gubitak kilograma bez smanjenja mišićne mase
  • Potiče pojačano sagorijevanje masti
  • Nadoknađuje zalihe glikogena, pomažući izgradnji mišića
  • Smanjuje glad, smanjuje želju za bezvrijednom hranom i slatkišima

 

Free Shipping

Provjeren proizvod za skidanje kila

Pomoći ćemo vam da izgubite željene kilograme u kratkom roku na zdrav i siguran način. Recite zbogom kilama koje se više nikada neće vratiti. Vratite kvalitetu i samopouzdanje u svoj život, budite primjer drugima. Već nakon nekoliko dana primjetit ćete kako se vaš trbuh smanjio, a vi ćete se osječati puno bolje.

Recenzije

Što kažu zadovoljni korisnici?

"Proizvod mi je dodatno olakšao u borbi s kilama. Odlučila sam se na kombinaciju treninga i preparata bez neke pretjerane dijete. Rezultati su bili vidljivi već u drugom tjednu. Do sada sam skinula 16 kila."

Marijana L.

Zagreb

"Cijeli život vodim borbu s kilama i tek sam sada u 46. godini otkrio proizvod koji me napokon učinio sretnim i zadovoljnim. Nakon izgubljenih 23 kilograma više se ne sramim svoga tijela."

Kristijan M.

Novi Vinodolski

"Nakon poroda počela sam se debljati što me dovelo do depresije. Pokušala sam s raznim dijetama i onda sam od kolegice čula za vaš proizvod. Nisam imala što za izgubiti, narudžba je brzo stiga a kile su se samo topile. Danas osjećam kako sam opet privlačna svome mužu."

Dina P.

Pokupsko